Auto's antidiefstal systemen

Auto diefstal is een groot probleem in veel landen. Elk jaar worden er honderdduizenden auto’s gestolen. Om diefstal te voorkomen hebben autofabrikanten verschillende beveiligingssystemen ontwikkeld.

In dit artikel bekijken we de meest gebruikte antidiefstal systemen voor auto’s. We kijken naar hoe ze werken en hoe effectief ze zijn. Ook bespreken we enkele tips om je auto zo goed mogelijk te beveiligen.

Lees verder voor meer informatie over de nieuwste technieken om je auto te beschermen tegen diefstal.

Sloten en sleutels

De meest basale vorm van diefstalpreventie is het gebruik van goede sloten en sleutels. Fabrikanten gebruiken tegenwoordig hoogwaardige sloten die moeilijk te forceren zijn. Ook worden de sleutels steeds geavanceerder om dupliceren te voorkomen.

Chip sleutels met een ingebouwde transponder zijn de standaard. De auto herkent de unieke code van de sleutel. Zonder de juiste sleutel is het onmogelijk om de auto te starten.

Keyless entry systemen laten de bestuurder de auto ontgrendelen en starten zonder de sleutel te gebruiken. Dit is heel handig maar kan ook kwetsbaar zijn voor dieven die de signalen opvangen.

Het is daarom verstandig om je sleutels veilig op te bergen als je niet in de auto zit. En controleer of je auto goed vergrendeld is als je wegloopt.

Alarm systemen

Moderne auto’s hebben vrijwel allemaal een ingebouwd alarm. Wanneer iemand probeert in te breken activeert het alarm. Dit maakt veel lawaai om dieven af te schrikken en omgevingsbewustzijn te creëren.

Alarmen detecteren beweging, trillingen en het openen van portieren en ramen. Sommige systemen spuiten ook traangas in de auto cabine om indringers te verjagen.

Een alarm is effectief als aanvulling op andere beveiliging. Maar professionele dieven weten vaak een alarm uit te schakelen. Het moet dus niet je enige beveiliging zijn.

Zorg dat je alarm goed functioneert en test het regelmatig. Stel het niet te gevoelig af zodat het niet onnodig afgaat.

Startblokkering

Startblokkering of immobilizer voorkomt dat de auto gestart kan worden zonder een geldige sleutel. Wanneer je de sleutel in het contact steekt verifieert de auto dat de code overeenkomt.

Dit is een effectief antidiefstalsysteem dat in vrijwel elke moderne auto aanwezig is. Auto dieven installeren soms een compleet nieuw contactslot om de startblokkering te omzeilen.

Andere methoden zijn het koppelen van de startblokkering aan een drukknop voor starten in plaats van een contactsleutel. Of een extra authenticatie stap via je smartphone voordat de auto start.

Startblokkering alleen is niet voldoende. Het voorkomt alleen dat de auto wordt weggereden, maar dieven kunnen hem nog steeds wegslepen.

Tracking systemen

Een GPS tracker in de auto kan de locatie doorgeven als de auto gestolen is. De politie kan de auto dan opsporen en terughalen.

Daarnaast hebben veel moderne auto’s toegang tot online diensten via een ingebouwde simkaart. Hiermee kan de fabrikant de locatie van de auto volgen.

Tracking systemen helpen om een gestolen voertuig sneller terug te vinden. Maar ze voorkomen de diefstal zelf niet. Bovendien kunnen professionele dieven de tracker verwijderen of uitschakelen.

Overweeg naast de standaard tracker een extra verborgen tracker te installeren. Noteer ook je voertuig identificatienummer (VIN) zodat de politie de auto kan identificeren.

Beveiligingssysteem Werking Voordelen Nadelen
Sloten en sleutels Goedgekeurde sloten en transpondersleutels maken auto moeilijk te openen en starten zonder sleutel. Goedkope basisbeveiliging ingebouwd door fabrikant. Professionele dieven kunnen sloten en sleutels kraken.
Alarm Maakt lawaai bij inbraakpoging om dieven af te schrikken. Extra beveiligingslaag naast sloten. Alarm kan worden uitgeschakeld. Voorkomt diefstal niet.
Startblokkering Voorkomt dat motor start zonder dat auto sleutel herkent. Effectief en standaard in moderne auto’s. Auto kan nog wel worden weggesleept.
Tracker GPS tracker of fabrikant kan gestolen auto volgen en lokaliseren. Helpt auto snel terug te vinden. Professionele dieven verwijderen tracker vaak.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste antidiefstalsysteem voor mijn auto?

Een combinatie van verschillende systemen, zoals een startblokkering, alarmsysteem en tracking systeem. Twee laag beveiliging is beter dan één.

Hoe kan ik mijn auto het beste parkeren om diefstal te voorkomen?

Parkeer op een goed verlichte plek in het zicht als dat kan. Activeer je alarm, vergrendel de auto en neem waardevolle spullen mee. Plaats een stuurslot als extra hindernis.

Moet ik mijn autosleutels ’s nachts in een speciale box bewaren?

Dit kan helpen maar is voor de meeste mensen niet praktisch. Leg je sleutels niet in het zicht of in de buurt van je voordeur. Dan is de kans kleiner dat ze worden geskimd.

Kan mijn verzekering de schade dekken als mijn auto gestolen is?

Dit hangt af van je verzekeringspolis. Sommige dekken alleen als je auto voldoende beveiligd was, dus controleer de voorwaarden.

Conclusie

Auto diefstal komt helaas nog steeds veel voor. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede preventiemaatregelen beschikbaar. Een combinatie van mechanische, elektronische en online systemen geeft de beste bescherming.

De basis is goede sloten, een startblokkering en een alarm. Aangevuld met tracking systemen en goede beveiliging van je sleutels. Parkeer je auto veilig en laat geen waardevolle spullen zichtbaar achter.

Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen kun je auto diefstal aanzienlijk bemoeilijken. Maar 100% veiligheid is helaas niet mogelijk. Wees dus altijd attent en meld verdachte situaties direct aan de politie.

Door